Svenska Dagbladet / Sweden: Apple Closes Russian e- Market

Apple stänger sin ryska näthandel

Rubelns bottennotering sätter skräck i internationella företag. Nu aviserar Apple att de stänger sin näthandel för ryska kunder – medan de ”ser över sin prissättning”.

FOTO: TT

Priserna på råolja har sjunkit och den ryska rubelns värde med den. Tidigare under tisdagen rapporterades det om börskrasch i Moskva och internationella företag i Ryssland, däribland svenska, har under en tid varit oroliga. Apple, ett av de större utländska företagen, har nu stängt sin internethandel med ryska kunder.

– Vår nätbutik i Ryssland är för närvarande inte tillgänglig medan vi ser över våra prissättningar, meddelade Apple-talesmannen Alan Hely, rapporterar Bloomberg.

Beskedet kom strax efter att det för en kort stund gick 80 rubel på en dollar. Det är också ett par veckor efter att Apple efter många om och men höjde priset på sina Iphone 6 med en fjärdedel – tills dess hade landet de billigaste Apple-telefonerna i Europa.

Då Apple inte har några egna butiker i Ryssland går merparten av deras handel via nätet och endast en mindre del via andra återförsäljare. Det är också en relativt liten marknad för det amerikanska företaget, även om det förra året såldes dubbelt så många Iphones i Ryssland jämfört med föregående år.

Apples finanschef Luca Maestri sade i samband med årets tredje kvartalsrapport att den jämförelsevis starka dollarn skapar en motvind när det kommer till utländska marknader, även om de har olika program på plats som ska mildra effekterna av hur utländsk valuta rör sig.

Mer i ämnet

About narhvalur

Environmentalist, Animal Lover, Birder,Equastrian
This entry was posted in Australia, Consumption and Overpopulation, Debate, Details, Eco News, Education, Environment, Europe, Family, Financial Issues; Corruption, History, Human rights, Make a Difference!, Military Actions, North America, People, Petitions, Philosophy, Politics, South America, Stockholm, Take Action, Technology, Travel, Urbanization, War and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: